Wednesday, December 31, 2008

Wishing all my friends a very very

Happy New Year
2009

Sunday, December 28, 2008

Tuesday, December 23, 2008

Hello friends...

Wow...this time its takes TM nearly 5 months to have the lines in my area restored. On my DP, of the 10 pairs only 1 is working and the technician gave the line to me bcos I subscribe to streamyx. The other 9 pairs (equivalent to 9 subscribers) is still not working... and of course my xxx7277 is also not working.

Let's see what I've been up to these last four months....
Sad,but it's true our aquarium burst open....

Attended Nadia's wedding in Tumpat. Nadia is my niece from Kuantan.
Tok Da and daughter from Mekah was home for 2 months. Harvesting patin from our own pond.
All the neighbours in Jln pekeliling 4 have a taste of our patin.
The girls making cookies for Hari Raya.
@ Kuala Ibai,Terengganu
The twins on a school trip to KL.

Now that I'm here,I really hope that I can share what happen @ Sripekan from time to time.




























Thursday, November 13, 2008

Telekom Malaysia:Rugi atau Untung?

Laporan dibawah dipetik dari blog cetusan hati . Kebiasaannya warga Telekom diberitahu syarikat rugi dan syarikat terpaksa mengurangkan pekerja etc etc. Pekerja dinasihatkan meningkatkan quality etc etc atau dinasihat ambil VSS...Untuk menjaga prestasi report yang 'comel' yang tidak mengambarkan keadaan sebenar ....kalau tidak takkanlah kabel yang dicuri 10 span mengambil masa lebih dari tiga bulan untuk diganti....


Telekom Malaysia: Rugi atau Untung?

Utusan melaporkan Telekom Malaysia untung RM 165.8 juta bagi suku ketiga tahun ini;."Syarikat telekomunikasi tersebut berkata, kos-kos luar biasa itu juga menyebabkan keuntungan bersih merosot kepada RM165.8 juta bagi suku ketiga tahun kewangan berakhir 30 September 2008 berbanding RM658.5 juta, tempoh sebelumnya.

"Tetap untung, tetapi merosot kepada RM 165.8 juta.Berlainan dengan laporan The Star dan Bernama. Angka sama - RM 165.8 juta - tetapi itu jumlah kerugian Telekom bagi suku ketiga, bukannya keuntungan.

The Star;"KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd posted net loss of RM165.82mil in the third quarter ended Sept 30, weighed down by foreign exchange losses of RM195.7mil.Announcing a weaker set of results on Tuesday, the net loss was in sharp contrast of the net profit of RM658.51mil year ago.

"Bernama;"KUALA LUMPUR, Nov 11 (Bernama) -- Telekom Malaysia, which reported a loss after tax and minority interests of RM165.8 million for the third quarter ended Setpember 30,..."Hasilnya, tajuk berita Utusan dan media lain menjadi berbeza dalam isu ini.

Tajuk Utusan;Telekom catat untung lebih rendah

Tajuk The Star;Telekom Malaysia Q3 net loss RM165.8mil

Satu melaporkan keuntungan, lainnya melaporkan kerugian. Disengajakan atau tersalah, pembaca Utusan yang rata-rata orang Melayu akan 'kagum' dengan keuntungan itu dan tidak dikejutkan dengan kerugian. Ada kesannya.Sebab kerugian mendadak dari keuntungan besar dalam tempoh sama tahun sebelumnya, menarik untuk dikorek.Pendapatannya tidak banyak berubah, RM2.062 billion tahun ini berbanding RM2.128 billion tahun sebelum.Mungkin kerana itu Ketuanan UMNO/BN meluluskan projek broadband lebih RM 11 billion tanpa tender dan tergesa-gesa kepada Telekom?

Berita Bernama yang sama melaporkan;Group chief executive officer, Datuk Zamzamzairani Mohd Isa, said that TM continued to see broadband as the key growth driver.For Q3, broadband registered a growth of 24.6 percent to RM390.6 million from Q3 in 2007 arising from continued growth of broadband customers to 1.55 million from 1.18 million before."With the implementation of High Speed Broadband (HSSB), there would be potential for a host of products and services that we can offer, especially on the retail front," he said.
Broadband adalah mustahak, sama seperti helikopter baru menggantikan Nuri.

Harga berlebihan, itu yang merosakkan.

Friday, October 3, 2008

Salam Aidil Fitri

More AIDILFITRI graphics


Mohon ampun dan maaf andai terkasar bahasa atau terlebih gurauan. Juga mohon maaf kerana tidak mengupdate sripekan .

Sejak 2 ogos yang lalu kabel di kawasan sripekan telah di curi lagi!!! Yes...Again!!
Dulu Telekom Malaysia mengambil masa selama 3 bulan untuk mengantikan kabel baru, kali ini harap harap tidak sampai 3 bulan...namun 2 bulan telah berlalu.

Hari Raya kali ini kami sekeluarga menyambut 1 Syawal di Sripekan dan pada hari raya kedua kami balik kampung di Pekan Pahang.

Salam adil fitri untuk semua , maaf zahir dan batin.

Jumpa lagi bila kabel kat sripekan diganti olih Telekom.

Wednesday, July 23, 2008

Project Completed

This project started in Feb 2008 and finally yesterday mission accomplished. Today the boss at Sripekan sits quietly watching his mother Kelah, father Kelah and all the Kelah siblings swimming in the aquarium.DIY is not easy,even the sibling at sripekan and all their friends make jokes of the project. Abang Long wanted to display his 'jerung' (motorcycle) in it!

video

Monday, July 21, 2008

Distraction

Minggu lepas kebanyakan akhbar dan blog membawa cerita cerita DSAI yang ditahan dan dibebaskan keesokan harinya, juga cerita RPK yang ditahan dan dibebaskan dengan ikat jamin.

Minggu ini pula dimulakan dengan pendedahan Pak Lah yang wakil Umno dan Pas telah tiga kali bermuzakarah pasal Islam dan melayu. setiap kali tersepit Umno akan mengajak Pas bermuzakarah tapi masa menang besar tidak perlu bermuzakarah dengan Pas.

Ustaz Nasharudin, kalau kami tahu anda ingin membawa Pas kedalam BN, nescaya kami tak akan memberikan kerusi Parlimen Bachok kepada anda.

Kami di Kelantan berdiri teguh bersama Tok Guru.

DSAI dan RPK akan disambung ceritanya pada bulan Ogos nanti, kini perhatian lebih kepada muzakarah Pas/Umno sehingga menenggelamkan berita kenaikan harga minyak dan kesempitan hidup rakyat.

Supaya rakyat tidak membicarakan kenaikan harga minyak,harga beras,kenaikan tambang pengangkutan awam kita dihidangkan dengan sandiwara yang melaga- lagakan Pakatan Rakyat.

Wednesday, July 16, 2008

Anwar Arrested


KUALA LUMPUR, Malaysia - Police arrested Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim on Wednesday, less than an hour before a deadline for him to appear at police headquarters to answer allegations that he sodomized a male aide.About a dozen policemen, some of them wearing balaclavas, cordoned off the road leading to Anwar's house and stopped his car, said his lawyer Sankara Nair. The policemen informed Anwar that they had orders to arrest him, said his lawyer Sankara Nair.

"They arrested him. No reason was given," said Nair. He said Anwar was bundled into a police car and taken to the police headquarters. No one else from Anwar's entourage was allowed to get into the car with him, he said. There was no trouble or violence.

It was not clear why Anwar was arrested since he had said he would present himself for interrogation before the Wednesday 2 p.m. deadline set by the police. Earlier Wednesday, Anwar told reporters that he wants the police to "conduct the investigation professionally."

At the same time, he said, "I will give my fullest cooperation" to the police, he said. He has denied the sodomy accusation, made in a police complaint by the male aide last month, as a political conspiracy.

The accusation recreated a drama surrounding similar accusations that he faced in 1998 when he was deputy prime minister and finance minister. The accusation led to his dismissal from the government and subsequent conviction and imprisonment.

Malaysia's Supreme Court later overturned the conviction, but by then Anwar had served six years in jail on a related abuse of power charge. He was freed in 2004, when he revived his political career as an opposition leader.

"There is no basis for this whole fabrication and malicious attacks. It is just a repeat of the 1998 script. You can see the pattern," Anwar said before his arrest.

Anwar can be held in custody for up to 14 days, after which he must be charged. Sodomy is a non-bailable offense, punishable by up to 20 years in jail.

The sodomy accusation has hampered his campaign to topple the government, which suffered badly at the hands of his three-party People's Alliance in the March 8 general elections.

The ruling National Front coalition, which has traditionally enjoyed a two-thirds majority, now has only a 30-seat advantage over the opposition. Anwar's charisma and strategic skills were credited with boosting the opposition's strength in the 222-member Parliament from 19 to 82 seats.



Tuesday, July 15, 2008

Debat:Anwar Ibrahim vs Shabery Cheek

Selesai saja debat malam tadi,kawan kawan menelefon menyatakan rasa tidak puas hati dengan Menteri Penerangan yang tidak focus kepada tajuk dan lebih menyerang peribadi . Saya juga rasa begitu,walaubagaimana pun tahniah kepada menteri Penerangan yang berani berdebat dengan DSAI.

Ramai yang memberi pendapat dalam Rockybru yang kini kelihatan sedikit condong kebarat ataupun ke timur. Nabil kata Lu pikirlah sendiri.
Baca juga komen dari kickdefella, penarik beca,dan layarilah juga blog blog lain.

Anak penarik beca kata, "Ya Allah... Bangangnya dia ni! Sape ni, abah! Bodoh tahap gaban! Sebab minyak naiklah, yang lain semua naik harga.

Kalau melayari blog blog ni sampai terlupa nak letak nasi. Nanti abang balik haru biru pulak jadinya..

Thursday, July 10, 2008

USUL TIDAK PERCAYA TERHADAP PERDANA MENTERI MALAYSIA


KENYATAAN AKHBAR KETUA PEMBANGKANG


Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) dan (2)

Sebentar tadi saya dengan diiringi wakil parti-parti komponen Pakatan Rakyat telah menghantar surat kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat untuk membawa satu Usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) dan (2).

Usul tersebut berbunyi:

“Bahawa Dewan yang mulia ini mengambil ketetapan tidak percaya terhadap kepimpinan YAB Perdana Menteri Malaysia dan jemaah menteri beliau dalam menjalankan urus tadbir negara disebabkan terhakisnya keyakinan rakyat terhadap integriti kerajaan.”

Pilihanraya Umum ke-12 menyaksikan ‘Tsunami Politik’ yang mengakibatkan 5 negeri dan juga Wilayah Persekutuan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat sekaligus menafikan penguasaan majoriti 2/3 Barisan Nasional.

Kemenangan tipis BN ini telah dicapai melalui manipulasi SPR dan pembohongan yang tidak bermaruah. Harga minyak telah dinaikkan secara mengejut selepas PRU walaupun Timbalan Perdana Menteri semasa melancarkan manifesto BN telah berjanji tidak akan menaikkannya. Negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat juga dianaktirikan menunjukkan sikap BN yang bertentangan dengan semangat demokrasi dan federalisme. Ahli-ahli Parlimen BN yang bertindak menolak sikap pimpinan mereka yang tidak bertanggung-jawab diugut dan dipaksa supaya tidak bersuara.

Perkembangan ini mengakibatkan wujudnya krisis keyakinan terhadap YAB Perdana Menteri dan kabinet beliau. Rakyat kini dilanda beberapa krisis besar seperti harga minyak yang terlalu membebankan rakyat, harga bahan makanan dan keperluan asas rakyat yang semakin mahal, keyakinan rakyat yang semakin terhakis terhadap institusi Polis, Peguam Negara dan Badan Kehakiman, Peningkatan kadar jenayah dan gejala Rasuah yang semakin membarah.

Kami yakin Dewan yang mulia ini wajar membincangkan Usul yang dikemukakan ini.

Sekian, terima kasih.

YB Dr Wan Azizah Wan Ismail
Ketua Pembangkang Dewan Rakyat
Ahli Parlimen Permatang Pauh

Wednesday, July 9, 2008

Internet: Pengkhianat Atau Penyelamat?


Tuesday, July 08, 2008

A Kadir Jasin


HERDIKAN Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi terhadap media yang berasaskan Teknologi Maklumat dan Komunikasi(ICT) seperti blog, laman perkongsian fail YouTube dan sistem pesanan ringkas (SMS) wajib dipandang berat.

Jelas daripada kenyataan yang dimukahadapankan oleh hampir semua akhbar arus perdana hari ini bahawa Perdana Menteri telah membuat “kerja rumah” atau telah dinasihati oleh pihak-pihak tertentu yang tahu mengenai peranan ICT dalam pembentukan pendapat umum.

Bahasa yang digunakannya boleh dianggap keras dan mengancam. Beliau menggunakan istilah seperti pengkhianatan, perbuatan khianat, pembohongan, “treason” dan “treachery.”

Beliau menuduh pengguna saluran siber ini sebagai tidak menunjuk hormat kepada prinsip-prinsip Rukun Negara.

Katanya segala fitnah dan pembohongan yang disebarkan melalui blogs dan YouTube tidak menyumbang ke arah mewujudkan perasan lega dan keyakinan di kalangan rakyat jelata.

Eloklah kalau Perdana Menteri sendiri kini mengakui secara terbuka di hadapan kakitangan awam mengenai kesan dan implikasi media yang berlandaskan ICT ini terhadap pendapat umum.

Walaupun mungkin ada pihak yang akan melihat kenyataan Abdullah itu sebagai ancaman atau permulaan kepada satu tindakan yang lebih keras, saya melihatnya sebagai sesuatu yang positif.

Kalau pendukung pemerintahan dan jentera mereka mahu mengambil iktibar daripada artikulasi Perdana Menteri itu, mereka akan segera mendalami, memahami dan menangani isu ini.

Pertama, bukan semua blog dan kandungan YouTube berunsur politik. Malah di negara kita, lebih banyak blog berupa blog peribadi yang tidak menyentuh politik.

Kedua, bukan semua blog politik dan kandungan politik YouTube dikendalikan oleh orang politik atau wartawan yang mahir dalam hal ehwal politik.

Dan ketiga, bukan semua blog anti-pemerintah atau dikendalikan oleh pembangkang. Banyak juga blog dimiliki atau dikendalikan oleh ahli politik pemerintah dan penyokong kuatnya.

Mungkin ada blog atau pemblog yang antikerajaan, yang membuat fitnah dan melanggar prinsip-prinsip Rukun Negara. Kalau ini terbukti, tindakan sivil dan jenayah boleh diambil ke atas mereka.

Tetapi pasti ada juga blog yang dikendalikan secara profesional dan rasional walaupun kritikal terhadap pemerintah dan parti pemerintah.

Sedikit sebanyak mereka telah menyumbang ke arah memberi kesedaran dan membantu pemerintah memperbetulkan beberapa kesilapan.

Misalnya, dalam isu penjualan Pantai Holdings Berhad kepada syarikat Singapura, Parkway Holdings Limited. Pada mulanya Perdana Menteri sendiri menafikan di dalam akhbar bahawa ada syarikat tempatan yang jatuh ke tangan asing.

Tetapi, beberapa minggu kemudian beliau mengaku bahawa Pantai Holdings telah jatuh ke tangan asing dan Khazanah Nasional Berhad terpaksa dikerah untuk membeli balik kawalan syarikat itu dengan belanja yang besar.

Begitu juga dalam isu-isu sensasi yang lain seperti pemberian kontrak Petronas di dalam dan luar negara kepada Scomi Berhad dan pembelian aset awam Avenue Capital oleh ECM Libra.

Kalau pemblog boleh disifatkan sebagai tidak menghormati prinsip-prinsip Rukun Negara, pemerintah pun boleh disifatkan demikian di dalam beberapa tindak-tanduknya.

Misalnya, ketika krisis pelantikan Menteri Besar Perlis dan Terengganu selepas pilihan raya umum 8 Mac lalu di mana peranan Istana telah dipertikaikan.

Lagipun, adalah terlalu mudah (simplistic, convenient) menyalahkan portal berita bebas, blog dan YouTube tanpa mengkaji dan memahami mengapa rakyat jelata memilih dan mempercayai mereka.

Salah satu sebab adalah media massa arus perdana tidak menyiarkan berita dan maklumat yang dianggap tidak memihak kepada pemerintah.

Kalau disiarkan pun, berita dan maklumat itu kerap kali diolah semula agar memihak kepada pemerintah atau sekurang-kurangnya tidak memberi kesan negatif kepada pemerintah.

Sama ada benar atau hanya persepsi semata-mata, ramai orang hari ini melayari Internet untuk mendapatkan maklumat dan bertukar-tukar fikiran daripada mengikuti media massa arus perdana.

Oleh sebab media massa arus perdana begitu berkait rapat dengan pemerintahan, maka kredibilitinya dan kredibiliti pemerintah saling kait-mengait.

Sama ada kandungan media Internet penuh pembohongan, fitnah dan konspirasi seperti yang didakwa oleh Perdana Menteri, kebenaran mutakhir bergantung kepada proses undang-undang dan kehakiman yang sedang berjalan sekarang.

Kebenaran mutakhir akan muncul dan pihak-pihak yang tertuduh akan mendapat pengadilan yang saksama hanyalah jika proses penyiasatan, penuduhan, pembelaan dan penghakiman dibenarkan berlaku tanpa sebarang gangguan, campur tangan dan ancaman oleh sesiapa pun.

Monday, June 30, 2008

Saiful Bukhari

Sekelip mata Saiful Bukhari jadi popular....kalau nak berkenalan lebih lanjut dengan nya klik disini.

Wahai anak-anak ku sekalian,tumpukan perhatian pada pelajaran dahulu. Tiada jalan mudah untuk berjaya.

The re-branding of Malaysia....Liwat-gate To The Fore


The re-branding of Malaysia....Liwat-gate To The Fore
PDF Print E-mail
Posted by Vineeth Menon

The comments below is written by ez24get in responce to the above tittle in M2day

Today, Najib said the picture of Anwar's former aide Saiful with his (Najib's) official Khairil Annas Jusoh at the deputy prime minister's office, which was featured in numerous blogs, was taken three months ago when the aide went to his office to seek a government scholarship.

If one looks at the answers given by Najib, the following begs even more questions:

1.Saiful dropped out of UNITEN sometime in 2007/08, why is he applying for scholarship only 3 months ago?

2.Saiful admitted after achieving a grade point average of 1.69 in three semesters, he decided to quit university. Why is he applying for scholarship to enter varsity again when he has quit?

3.Why is Saiful applying for scholarship in the Deputy Prime Minister office and not in the PSD office?

4.Why would such a senior officer in the DPM department bother to pose for a photograph with a young, unimportant 23 year old new scholarship applicant?

5.Why important and busy ministers like Shahrir, and senior officers in the DPM department would take their precious time to pose photograph with Saiful if he is not a valuable person?

6.Surely having known Saiful is on the side of the opposition PKR, why would they even entertain him?

As the Chinese sayings goes, “to cover up a lie, it takes another 100 lies to cover up that lie”

Sunday, June 29, 2008

Not Again !!

My sentimen actually. Its all over the paper and most of the blog.

Read Lawyer_kampung
Also Kickdefella

Cukuplah ...Saiful Bukhari tu tak cukup duit nak kahwin barangkali. Ataupun dia dijanjikan honeymoon kat Mongolia. Dia yang muda dan kuat tak terlawan orang tua..malu malu.

Cerita cerita baru ni supaya kita lupa pasal minyak naik harga,beras naik harga,gas pun nak naik harga lagi. Pengakuan bersumpah Raja Petra pun tak dibincangkan lagi.

Wahai yang berkuasa,gunakan kuasa selagi ada kuasa....

Tuesday, June 24, 2008

Jom Berbasikal



Sekali tengok macam kat China pulak...bertali leher dan berkot naik basikal. Selain menjimatkan minyak ,dapat juga menyihatkan badan. 2 in 1 !!!

Kalau dibuatkan lorong lorong untuk berbasikal pasti ramai yang akan menggunakan basikal,ibubapa pun suka anak2 ke sekolah berbasikal.

Terkenang zaman2 naik basikal...






Sunday, June 22, 2008

Minyak dan Altantuya

Sikit sikit agenda melayu...tidak cukupkah lagi 50 tahun yang telah diberikan untuk mengubah dan meningkatkan nasib orang2 melayu.

Minyak naik,kita disuroh mengubah cara hidup,berbelanja secara berhemah tapi demo ambil komisyen beratus juta. Bacalah pengakuan bersumpah Raja Petra dan hentikanlah lakonan dimakhamah.Tapi rasa-rasanya mesti Raja Petra yang akan dihukum atau di ISAkan.

Minyak naik,beras naik,susu naik...kalau minyak naik semua barang mesti naiklah. Kangkong pun naik harga....kalau tak naikkan harga macamana nak beli beras.Menteri menteri sekarang semua tipu..belajar dengan boss dialah tu, So apa kata kita lantik Husam jadi menteri dan dia bentangkan belanjawan 2008 opss 2009. Baca kupasan Datuk Paduka Haji Husam dalam laman Kickdefella bagaimana Penurunan Harga Minyak Tidak Mustahil

Thursday, June 19, 2008

Naik keretapi



Station Keretapi Tanah Merah

video

Keretapi tiba

Bagi sesetengah orang menaiki keretapi adalah pekara biasa tetapi bagi kami di Pasir Puteh atau Pekan Pahang keretapi adalah satu pengangkutan yang agak luar biasa kerana keretapi tidak melintasi kawasan kampung kami.
Hari ini anakanda kembar kami mengalami satu pengalaman yang luar biasa iaitu menaiki keretapi dari Kuala Krai ke Tanah Merah! Walaupun jaraknya agak dekat tapi keseronokannya telah membuat kembar kami tersenyum seharian dan tidak habis habis bercerita kepada abang abang dan kakaknya.

Tersenyum gembira

Stesyen keretapi Tanah Merah sedang dalam pengubahsuaian. Apabila siap nanti mungkin ia akan kelihatan lebih 'presentable'. Pengubahsuaian stesyen keretapi sepatutnya telah lama dilakukan lebih lebih lagi sempena Tahun Melawat Kelantan tahun ini.

Friday, June 13, 2008

Rehatkan minda

Sambil membuat kerja-kerja dipejabat, ataupun yang tengah update blog, ataupun yang tengah baca blog apa kata kita rehat sebentar dan cuba quiz ini.

http://www.quizyourprofile.com/guessyournumber.swf

Senang aje tiada agenda tersembunyi.

Sunday, June 8, 2008

Minyak naik lagi.....

Tulisan dibawah ini dipetik dari laman Minda mufti di Mingguan Malaysia pada 8 jun 2008.

Saya tertarik apabila membaca kisah al-Imam al-Nawawi (631-676H) yang diminta oleh Raja pada zamannya al-Malik al-Zahir untuk memberikan fatwa bagi mengharuskan Raja mengambil harta rakyat untuk digunakan memerangi musuh yang mengancam negara iaitu tentera Tatar. Tujuan itu pada zahirnya baik kerana mempertahankan negara dari ancaman musuh. Harta itu pun hendak digunakan untuk keperluan jihad.

Namun ramai ulama yang telah dibunuh ketika itu kerana enggan mengeluarkan fatwa berkenaan. Al-Nawawi juga enggan menulis surat sokongan terhadap tindakan Raja Zahir itu sekalipun beliau tahu pengambilan harta itu untuk kepentingan negara juga. Apabila Raja bertanya kepada beliau mengapa beliau enggan menyokong? Beliau menjawab: Setahu saya engkau dahulunya seorang hamba, tidak mempunyai harta. Kemudian Allah memberikan kurniaan kepadamu lalu diangkat engkau menjadi seorang raja. Aku dengar engkau memiliki seribu hamba lelaki yang setiap mereka memiliki tali pinggang daripada emas. Engkau juga ada memiliki dua ratus hamba perempuan, dan setiap mereka memiliki sebekas perhiasan. Jika engkau belanjakan itu semua, sehingga hamba-hamba lelakimu hanya memakai tali pinggang kain, dan hamba-hamha perempuanmu hanya memakai baju tanpa perhiasan, juga baitulmal sudah tiada simpanan wang, harta dan tanah lagi, maka aku akan fatwakan untukmu keharusan mengambil harta rakyat itu. Sesungguhnya yang menolong jihad dan selainnya ialah penyerahan diri kepada Allah dan mengikut jalan nabi-Nya S.A.W (lihat: ‘Abd al-Ghani al-Daqar, al- Imam al-Nawawi, 144-145, Damsyik: Dar al-Qalam).

Saya suka dengan jawapan al-Imam al-Nawawi ini. Saya tahu, selepas ini banyak forum-forum perdana, ceramah-ceramah di radio dan televesyen akan memperkatakan tentang kewajipan berjimat cermat. Maka ustaz, ustazah dan penceramah pun atas permintaan penaja yang membayar harga ceramah akan bersungguh-sungguh menyuruh orang-orang bawahan untuk berjimat cermat. Dalil-dalil pun akan dibaca. Mungkin akan ada ustazah yang mencari cerita-cerita ajaib yang baru untuk dikaitkan dengan bab jimat cermat dan jangan membazir. Mungkin akan ada penceramah yang cuba menangis seperti seorang pelakon berjaya yang menerima anugerah, bercerita kepada makcik-makcik yang khusyuk menonton tentang azab seorang yang membazir ‘nasi lemaknya’. Datanglah orang-orang kampung mendengar forum perdana dengan basikal atau motosikal sebagai menyahut seruan agar tidak membazir petrol. Adapun penceramah, datuk-datuk penganjur, YB-YB hanya menggunakan kenderaan mewah yang berkapasiti atas daripada 2000cc. Tujuannya untuk mengelakkan pembaziran wang kerajaan yang terpaksa dibayar kepada empunya kenderaan 2000cc ke bawah, lebih tinggi daripada 2000 ke atas. Maka insaflah makcik dan pakcik yang barangkali teringatkan tulang ikan yang pernah dibuangnya padahal masih ada sedikit sisa isinya yang melekat. Itulah membazir namanya. Maka, atas keinsafan dan taubat itu, mungkin ada yang akan mula mengurangkan makan nasi lemak daripada sebungkus seorang kepada sebungkus yang dikongsi bersama. Air kopinya yang memang sudah ‘ceroi’ akan ditukar kepada yang warna hitamnya antara kelihatan dan tidak. Maka selamat negara kita ini, disebabkan pakcik dan makcik, pak long dan mak long, pak lang dan mak lang di kampung sudah mengubah gaya hidup mereka. Jika saya hadir ke forum yang seperti itu, saya ingin bertanya soalan, tapi soalan yang belum ‘dijakimkan’, “Apakah agama ini dihantar oleh Allah untuk menghukum manusia bawahan dan menghalalkan yang lain tidur dalam kekenyangan dan kemewahan?” Sebelum harga minyak naik, telah sekian lama mereka yang berada di teratak usang itu menjimat makan dan pakai. Saban hari mereka mengira belanja untuk memboleh mereka terus hidup pada kala negara dunia belum menghadapi krisis harga minyak.

Pembaziran

Saya tidak mahu membicarakan tentang kenaikan harga minyak dari sudut perjalanan ekonomi antarabangsa. Telah banyak pakar-pakarnya bicarakan. Tapi saya ingin bincangkan tentang soal pembaziran dan jimat-cermat. Ya, memang Islam memusuhi pembaziran. Bahkan al-Quran tidak pernah mempersaudarakan antara mana-mana pembuat dosa dengan syaitan, melainkan mereka yang membazirkan. Allah menyebut dalam al-Quran: (maksudnya): “Dan berikanlah kepada kaum keluargamu, dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing; dan janganlah engkau membazir dengan pembaziran yang melampau. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula sangat kufur kepada Tuhannya”. (Surah al-Isra: 26-27). Demikianlah Allah persaudarakan pembazir dengan syaitan. Kesan pembaziran sangat besar. Lihat negara kita yang kaya dengan berbagai hasil. Sepatutnya kita akan tetap kukuh dan setiap rakyat akan menikmati kekayaan ini dengan adilnya. Namun, disebabkan pembaziran, harta negara yang sepatutnya dapat dimakan puluhan tahun, tetapi surut mendadak dalam masa beberapa tahun. Maka, yang patut mendapat bantuan dan hak, tidak cukup untuk sampai kepadanya. Barang keperluan pula bertukar menjadi mahal. Pembaziran memusnahkan kehidupan rakyat bawahan dan menghalang hak yang sepatutnya sampai kepada mereka. Maka betapa wajar untuk para pembazir itu dipersaudarakan dengan syaitan. Apatah lagi dalam banyak keadaan, pembaziran itu lahir dari keangkuhan dan kesombongan. Sifat-sifat itulah jua yang menjadi asas kepada kekufuran syaitan.

Soalannya, mengapakah apabila kita membicarakan tentang pembaziran, kita hanya terbayang orang-orang bawahan di kampung ataupun bandar. Jika kita ingin meminta supaya setiap warga negara ini berjimat dan jangan membazir, maka bermulalah daripada atas. Bukan sekadar untuk mengenakan si miskin yang sekian lama telah berjimat dan sudah tidak tahu apa yang hendak dijimatkan lagi. Mengapa kita hanya terbayang rakyat yang berada dalam rumah persendirian dan berbelanja dengan wang poketnya yang sudah lelah? Kita sepatutnya terlebih meneliti semula bagaimana perbelanjaan yang menggunakan harta negara dan rakyat yang sedang berjalan di istana-istana, kediaman-kediaman rasmi kerajaan di peringkat negara dan negeri? Apakah wajar di kala ini keraian untuk orang-orang besar sama ada sultan atau menteri begitu mewah? Makanan yang dihidangkan untuk mereka, harga satu meja kadang-kala boleh dimakan oleh ratusan rakyat bawahan. Karpet yang dipijak oleh mereka harganya ribuan bungkusan nasi yang dimakan oleh ‘orang biasa’. Apakah patut pada saat yang sebegini, ada istana atau kediaman rasmi menteri yang hendak ditambahmewahkan? Apakah patut orang-orang besar ini diraikan dengan hiburan atau pertunjukan dan konsert yang menelan puluhan ribu ringgit sempena sesuatu kunjungan mereka? Wang itu, wang negara. Wang itu, wang rakyat. Apakah dalam masa yang sebegini mereka masih mendapat peruntukan untuk bersantai, bermain golf dan ‘berhiburan’ dengan menggunakan wang rakyat bawahan yang disuruh menjimatkan nasi lemak dan air kopi mereka? Pembaziran sebegini lebih rapat menjadi saudara syaitan dibanding wang persendirian yang dibelanjakan. Meminjam falsafah al-Imam al-Nawawi yang saya sebutkan tadi, jika orang atasan telah benar-benar berjimat, maka wajarlah untuk dikurangkan subsidi rakyat. Al-Nawawi telah dibuang negeri kerana enggan bersekongkol dengan perkara yang seperti ini. Namun, jika itu tidak dilakukan, ulama bukan burung kakak tua. Saya mengambil risiko menulis hal ini. Tanggungjawab di hadapan Allah lebih besar daripada segala- galanya. Para ulama dahulu jauh lebih mulia, tidak dibandingkan kedaifan saya ini. Pun mereka telah menunaikan tanggungjawab al-Amr bil Ma‘ruf dan al-An- Nahy ‘an al-Munkar ini. Semoga Allah menimbang tinta para ulama dengan darah para syuhada.

Telah berlaku tahun kesusahan dan kelaparan yang amat sangat di Semenanjung Arab pada zaman Amirul Mukminin ‘Umar bin al-Khattab. Dikenali dengan ‘Am al- Ramadah kerana seakan bagaikan warna ramad atau abu disebabkan kekurangan hujan, warna tanah dan warna kulit manusia yang bertukar disebabkan kekeringan. Ini berlaku pada antara tahun 17H dan 18H selama sembilan bulan. Amirul Mukminin telah berhempas pulas menguruskan harta negara ketika itu bagi mengatasi kesusahan rakyat. Di samping kecemerlangan pengurusan, yang ingin disebutkan di sini kecemerlangan pendirian dan sikap. Ibn Jarir al-Tabari meriwayatkan bahawa ‘Umar bin al-Khattab tidak memakan pada tahun berkenaan lemak haiwan, susu dan daging sehingga orang ramai dapat memakannya. Barangan makanan berkurangan di pasar. Pada suatu hari pekerjanya dapat membeli untuknya lemak dan susu namun dengan harga yang agak tinggi. ‘Umar enggan makan bahkan berkata: “Engkau telah menyebabkan lemak dan susu menjadi mahal, sedekahkan kedua-duanya, aku bencikan pembaziran. Bagaimana aku dapat memahami keadaan rakyat jika tidak mengenaiku apa yang mengenai mereka?” (Al-Tabari, 2/358, Beirut: Dar al-Fikr). Juga diriwayatkan bahawa suatu hari pada tahun berkenaan disembelih unta lalu dimasak dan dibahagikan kepada orang ramai. Lalu dicedok masakan itu untuk dihidangkan juga buat ‘Umar. Tiba-tiba yang dicedok itu bahagian belakang unta dan hatinya. Lalu ‘Umar bertanya: “Dari mana diperoleh ini?”. Daripada unta yang kita sembelih hari ini. Kata ‘Umar: “Oh! Alangkah buruknya aku ini sebagai pemimpin, jika aku memakan bahagiannya yang baik lalu aku berikan rakyat makan yang sisa” (Ibn Sa‘d, al-Tabaqat al-Kubra, 3/312, Beirut: Dar Sadir). Maka alangkah buruknya seorang presiden, atau sultan, atau raja, atau perdana menteri, atau menteri besar, atau menteri yang makan dengan mewah daripada peruntukan harta negara atau negeri sedangkan rakyatnya dalam kesusahan. Ketika rakyat membilang butiran beras, helaian ringgit untuk persekolahan anak, keperitan membayar sewa rumah, api dan air, sementara mereka yang berkuasa ini pula menghadiri jamuan negara dan negeri itu dan ini. Bermewahan dengan pertunjukan dan hiburan dari peruntukan wang negara. Kemudian bercuti rehat, tanpa rakyat ketahui apakah kepenatannya untuk rakyat. Kos cuti itu pula ditanggung oleh negara tanpa sebarang pulangan keuntungan buat rakyat. Alangkah zalim! Alangkah keji sikap yang sedemikian rupa. Saya kadang- kala begitu hairan apabila seseorang dianggap ‘berjiwa rakyat’, hanya kerana makan nasi yang dijamu oleh rakyat, atau masuk ke kampung mendukung anak rakyat untuk beberapa minit bagi membolehkan wartawan mengambil foto. Apakah itu dinamakan berjiwa rakyat? Jika hendak diiktiraf sebagai berjiwa rakyat, rasailah apa yang rakyat rasai. Orang seperti ‘Umar bin al-Khattab lebih mulia daripada segala keturunan atau pangkat yang ada di kalangan manusia. Kemuliaannya telah diiktiraf oleh Allah dan Rasul-Nya. Dia ahli syurga dengan jaminan Allah dan Rasu-lNya sementara politiknya tidak ada saingan yang menggugatnya. Namun tetap amanah dan jujurnya terhadap rakyatnya. Merasai penderitaan rakyat. Beliau idola kepimpinan kita sepatutnya. Walaupun beliau tidak pernah menyuruh orang menyembah atau menjulangnya, namun beliau dipuja oleh sejarah dan diangkat oleh Allah.

Tanggungjawab

Kenaikan harga minyak menaikkan harga barang. Orang berpendapatan rendah menjadi mangsa. Agama berperanan untuk menyedarkan semua pihak tentang tanggungjawab terhadap rakyat. Dalam keadaan begini, antara perkara pertama yang patut dibentang kepada rakyat adalah pengurusan kemasukan dan pengagihan zakat. Zakat yang mungkin sampai kepada peringkat bilion ringgit di seluruh negara mesti diagihkan secara telus dan bijaksana. Mengapa masih ada fakir miskin yang bagaikan meminta sedekah kepada pihak yang menguruskan zakat? Mengapa program televisyen lebih menjumpai si miskin dibanding pihak yang menguruskan zakat? Mengapa zakat masih berbaki dengan begitu banyak setiap tahun sedangkan kemiskinan masih banyak? Mengapa pihak yang menguruskan zakat kelihatan bertambah mewah, sementara yang patut menerima hak kelihatannya bertambah letih dengan keadaan sekarang? Pada masa inilah peranan zakat bagi memastikan setiap yang memerlukan memperolehinya tanpa kerenah birokrasi yang bukan-bukan. Jangan sampai untuk mendapat RM150 si miskin berulang alik berkali-kali dengan tambang sendiri, sementara yang mendakwa amil zakat mengisi minyak kereta dengan wang zakat atas nama amil! Ramai kata kita berjaya menguruskan zakat sebab kutipan yang tinggi. Saya katakan, pengurusan yang berjaya itu bukan sahaja kutipan semata, tetapi juga pengagihan secara telus, bijaksana dan bertanggungjawab.

Dalam usaha kerajaan menangani kemelut ekonomi hari ini, perkara-perkara yang disebutkan ini mestilah dipandang serius. Kejayaan sesebuah kerajaan menghayati penderitaan rakyat akan menjadikan mereka lebih disayangi dan disokong. Jika orang atas mengubah cara hidup, kita akan berkempen untuk semua agar mengubah cara hidup. Jika orang agama disuruh berkempen orang bawahan agar mengubah cara hidup, sementara melupai yang di atas, mereka sebenarnya cuba menjadikan agama sebagai candu agar seseorang melupai masalah yang sebenar.

Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin
ialah Mufti Kerajaan Negeri Perlis.

Tuesday, June 3, 2008

Suka Duka Di musim cuti

Cuti sekolah pertengahan tahun telah hampir ke penghujungnya. Kami sekeluarga tidak kemana-mana kerana pasangan kembar kami bertanding di Taekwan Do Tournamen peringkat Negeri Kelantan pada 4 dan 5 haribulan Jun, di Komplek Belia dan Sukan Negeri Kelantan . Sepanjang cuti sekolah ini mereka menghabiskan masa dengan berlatih bersama kawan kawan sepasukan.

Pingat yang dimenangi

Tahniah kepada pasukan dari Pasir Puteh yang telah muncul pasukan terbaik di tournamen tersebut.

Saperti biasa, musim cuti sekolah juga di penohi dengan undangan perkahwinan.Kini telah tiba masanya bagi rakan rakan yang sebaya menerima menantu. Tahniah untuk Siti Khatijah,Ahmed Husin dan Hajjah Rogayah yang menerima menantu dan tak lupa kepada Puan Rohani Abdullah (4 Life) yang mendapat cucu pertama.

Nurul semasa majlis bertandang ke rumah pegantin lelaki

Pelamin di rumah Ahmed Husin, di Palekbang.

Kami di Sripekan telah dikunjungi olih sahabat yang telah lama tidak bertemu. Pn Rohaniah adalah orang yang pertama menyapa ketika saya melapur diri untuk bertugas di Telekom Kuantan dua puloh tahun yang lalu. Kak Ani kini bertugas di TM Kelang Selangor. Kepada Kak Ani dan keluarga,terutama Maisarah (anak bongsu?) terima kasih kerana sudi datang.

Bersama Kak Ani dan Maisarah

Keluarga Kak Ani dan kembar di hadapan Sripekan

Dimusim cuti ini kami hanya berkunjung ke pantai Irama, Bachok selain daripada Rantau Panjang bersama keluarga Kak Ani. Di musim cuti bagi yang mengetahui lebih baik membeli belah di Kota Bharu.

Pantai Irama Bachok kelantan



Membeli layang layang untuk Nadia

Dalam keseronokan musim cuti kami dikejutkan dengan kematian bapa dan adik kepada Iffah Zafirah,sahabat baik kepada Fauziah danFariza.Bapa dan adiknya mati lemas di pantai Telong,Bachok. Iffah dapat di selamatkan dan kini masih dirawat di Hospital Kota Bharu. Semuga Iffah ,ibunya( yang sedang menanti kelahiran anak yang keenam pada September ini) dan seluroh keluarga tabah menghadapi dugaan ini. Al Fatihah.

Disini disertakan laporan dari akhbar harian Metro.

Nekad selamat suami, anak

Oleh Azlan Hafeedz
am@hmetro.com.my

PASIR PUTEH: Seorang isteri yang hamil enam bulan nekad berenang ke laut di Pantai Telong, Malawi, dekat Bachok dalam usaha menyelamatkan suami dan dua anaknya yang dihanyutkan ombak kuat ketika sedang mandi, kelmarin.

Bagaimanapun, usaha Badariah Abd Ghani, 39, dari Kampung Tembila, dekat sini, gagal apabila terpaksa berpatah balik kerana keadaan air dalam dan ombak kuat menyebabkan suami dan anak lelakinya lemas, manakala anak perempuannya dapat diselamatkan dengan bantuan orang ramai.

“Walaupun reda dengan kematian dua insan tersayang, saya terkilan kerana arwah suami tidak sempat menatap wajah anak keenam kami yang dijangka lahir September ini,” katanya ketika ditemui di rumahnya di kampung berkenaan, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, suami Badariah, Zuraimi Mohamad, 39, ditemui lemas bersama anak keduanya, Mohd Farid, 14, pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tok Janggut di sini, ketika mandi bersama seorang lagi anak mereka di pantai itu, petang kelmarin.

Bagaimanapun, anak sulung pasangan berkenaan, Iffah Zafirah, 16, terselamat dan masih dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu dan keadaannya dilapor stabil.

Sebelum kejadian, Zuraimi dikatakan membawa isteri dan lima anak serta seorang adik ipar perempuan ke kawasan perkelahan itu dan bercadang menginap di chalet di situ bagi menunaikan janji kepada keluarga sebelum ini.

Bagaimanapun, sebaik tiba di kawasan itu, Zuraimi dikatakan tidak terus membuat pendaftaran masuk ke chalet terbabit, sebaliknya terus mengajak anaknya mandi dengan alasan sudah lama tidak mandi pantai.

Badariah berkata, sikap dan perangai suaminya agak berlainan kerana kelihatan terlalu gembira serta sering menyakat anak bongsu mereka, Mohd Hafiz, 3, hingga menangis.

Menurutnya, walaupun melihat gelagat arwah suami yang begitu gembira bergurau dengan semua anak mereka, dia tidak mengesyaki sebarang kejadian buruk bakal berlaku.

“Ketika itu, suasana sekitar kawasan pantai peranginan itu agak tenang kerana kurang pengunjung mungkin kerana kedudukannya agak terpencil serta jauh dari rumah penduduk kampung.

“Bagaimanapun, ketika sedang menyiapkan makanan bersama adik saya, Ros Aliza, 27, tiba-tiba kedengaran anak ketiga kami, Mohd Zakuan, 11, melaung meminta tolong sebelum memaklumkan suami dan dua anak (Iffah Zafirah dan Mohd Farid) hanyut dibawa ombak deras,” katanya.

Katanya, dia terus berlari ke pantai tanpa menghiraukan dirinya kini hamil enam bulan.

“Saya cuba berenang menyelamatkan mereka bertiga tetapi gagal kerana air terlalu dalam selain arus laut kuat menyebabkan saya terpaksa berpatah balik ke pantai.

“Saya kemudian meminta bantuan dua pemuda yang secara kebetulan melalui kawasan itu sebelum mereka berjaya menyelamatkan Iffah Zafirah tapi gagal membantu suami dan Mohd Farid,” katanya.

Menurutnya, beberapa penduduk kampung yang kemudian datang membantu berjaya menemui suami dan anaknya itu, kira-kira 50 meter dari pantai tetapi mereka sudah tidak bernyawa dan gagal diselamatkan.

“Saya terus memangku suami dan mengusap rambutnya sebelum meriba pula Mohd Farid walaupun menyedari mereka sudah pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya,” katanya.

Menurutnya, arwah suami yang bekerja sebagai pendawai elektrik di Kuala Lumpur pulang ke kampung Sabtu lalu, kerana terlalu merindui keluarga termasuk anak perempuan tunggal mereka, Iffah Zafirah.

“Ketika pulang, dia jarang bertemu Iffah Zafirah yang tinggal di asrama Sekolah Menengah Teknik (SMT) Kuala Krai,” katanya.

Jenazah Zuraimi dan Mohd Farid selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Tebing Tinggi selepas solat Zuhur semalam sebaik dituntut keluarga dari Unit Forensik HRPZ II, malam kelmarin.



























Dalam politik semuanya mungkin...

Petikan dari blog Kickdefella:



Ezam kembali bersama katak-kataknya.

Ezam Mohd Noor berdiri di pentas di Kampung Kedai Piah tidak sampai 100 hari yang lalu dan menjerit-jerit dihadapan lebih kurang 300 orang mengupas hujah-hujahnya tentang bertapa buruknya UMNO dan betapa busuknya Barisan Nasional. Intipati pekikan Ezam berakhir dengan kesimpulan bahawa Kerajaan Pimpinan Abdullah Ahmad Badawi adalah terlalu hina dengan korupsi yang menjadi-jadi.


Sedekad yang lalu, Ezam keluar dari UMNO bersama enam kotak yang dilaung-laungkan sebagai berisi segala dokumen yang boleh menumbangkan kerajaan Barisan Nasional. Sampai hari ini saya menanti Ezam membongkar isi keenam-enam kotak itu. Ezam rela ke penjara mempertahankan enam kotaknya. Dan minggu ini, Ezam kembali ke dalam UMNO bersama enam kotaknya.



Baca seterus nya di sini.



Dalam politik segalanya mungkin.

Tuesday, May 20, 2008

Tun Dr. Mahathir Keluar UMNO

Hari ini, Mei 19, 2008 saya mengumumkan keputusan saya untuk keluar daripada UMNO. Isteri saya turut bersama.

Keputusan ini dibuat kerana UMNO yang ada sekarang bukan lagi UMNO yang ditubuh 62 tahun dahulu yang berjuang untuk bangsa Melayu, Agama Islam dan Negara Malaysia (Malaya); UMNO yang menggagalkan Malayan Union, memperjuangkan kemerdekaan Malaya dan Malaysia dan membangunkan Malaysia sehingga menjadi Negara yang termaju di antara Negara membangun di dunia. Baca seterusnya.here

Honey I'm back...

Wow...it takes TM nearly 3 months to replace the stolen cable. Today I received my streamyx bill,and the note said plse pay promptly to avoid service interuption...what da hack. I think after 1 month out of service TM should write to the customer something like'sorry for the inconvinience and we are doing our best to solve the problem'.

Ha ha ha sorry Cik Wan if you are reading this. So how is the trip to Kuching?

Let's see what I have been doing when I could not hop blog.

In March,busy sms's friends for change. For all friends in Selangor,Perak,Kedah and Penang. Don't worry too much,Kelantan survived for 18 years.

In April, nothing much happen.The renovation for Sripekan is almost complete . I now have 2 ponds (big pot!!) of guppies, 1 small aquarium of tropical fish, 2+1 tank of ikan kelah. Ha!! anybody interested in ikan kelah...contact me.

Now is already May,how time flies..I don't have mama anymore to wish happy mothers day. Mothers Day,Teachers Day and also Telecomunication day all in May. Hence I took this opportunity to wish all mamas (including me) ,all teachers and all TM staff 'Happy always and may Allah bless us all.Amin.

Okay honey,gotta go now.

Monday, April 14, 2008

Hello My Friends

Hello my friends,
So sorry I couldn't update sripekan since 1st march, the cable to my housing area was stolen by some irresponsible indivudual resulting in lost of communication and internet access. Telekom is taking a very long time in replacing the cable and restoring services to the affected area.

When streamyx is restored Sripekan will be updated. Oh how i miss all my online friends,news during the 12 general election etc...

I'm posting this from Toyata Svc Centre,Kota Bharu while wating for my car being serviced.

thank you Toyata and to all my friends have a nice day.

Friday, February 29, 2008

Semakan Maklumat Pemilih

Semak Pusat dan Saluran Mengundi Anda di sini:

http://daftarj.spr.gov.my/

Pilihlah wakil anda dengan bijaksana.

Tuesday, February 26, 2008

In Loving memory

In Loving memory
Allahyarhamah Hajjah Aisyah binti Dato Othman

Al-Fatihah. Last friday 22 Feb 2008,my beloved mama passed away in Pekan,Pahang. At 83 years old,we could describe her fit as afiddle.She has no high blood pressure,no diabetes ,no kidney problem but once she suffer from low blood pressure.At 83 she can still walk from her house in Pekan Lama to the pasar tani in Pekan town. Last Disember we went to Cameron Highland.In 2005 we took her to China. Earlier this month she was at Sri Pekan, and she would have stayed here if not for Ayis's wedding. Mama have four children,three girls and one boy. Unfortunately the only son could not make it for the funeral as he is in Dhubai.

Ma with mother- in- law

In Cameron Highland Dec 2007

Mama,i love you very much. Whatever,where ever, you will always be with us.

China sept 2005

At Sri Pekan

Playing badminton with one of the twins.




Thursday, February 21, 2008

From around the blog 2...



Heaven or Hell?

While walking down the street one day a Malaysian politician is tragically hit by a truck and dies. His soul arrives in heaven and he is met by an angel at the entrance.

"Welcome to heaven," says the angel. "Before you settle in, it seems there is a problem. We seldom see a high official around these parts, you see, so we're not sure what to do with you."

"No problem, just let me in," says the man.

"Well, I'd like to, but I have orders from higher up. What we'll do is have you spend one day in hell and one in heaven. Then you can choose where to spend eternity."

"Really, I have made up my mind. I want to be in heaven," says the Yang Berhormat

"I'm sorry, but we have our rules," says the angel.

And with that, the angel escorts him to the elevator and he goes down, down, down to hell. The doors open and he finds himself in the middle of a green golf course. In the distance is a clubhouse and standing in front of it are all his friends and other politicians who had worked with him.

Everyone is very happy and dressed in the finest batik there is. They run to greet him, shake his hand, and reminisce about the good times they had while getting rich at the expense of the people. They play a friendly game of golf and then indulge themselves on lobsters, caviar and the most expensive food there is. Present together is the devil, who really is a very friendly guy who has a good time dancing and telling jokes.

They are having such a good time that before he realizes it, it is time to go. Everyone gives him a hearty farewell and waves while the elevator rises. The elevator goes up, up, up and the door reopens on heaven where the angel is waiting for him.

"Now it' s time to visit heaven."

So, 24 hours pass with the Yang Berhormat joining a group of contented souls moving from cloud to cloud, playing the harp and singing. They have a good time and, before he realizes it, the 24 hours have gone by and the angel returns.

"Well, then, you've spent a day in hell and another in heaven. Now choose your eternity."

The Yang Berhormat reflects for a minute, then he answers: "Well, I would never have said it before, I mean heaven has been delightful, but I think I am better off in hell."

So the angel escorts him to the elevator and he goes down, down, down to hell. Now the doors of the elevator open and he's in the middle of a barren land covered with waste and garbage. He sees all his friends, dressed in rags, picking up the trash and putting it in black bags as more trash falls from above. The devil comes over to him and puts his arm around his shoulder.

"I don't understand," stammers the Yang Berhormat. "Yesterday I was here and there was a golf course and clubhouse, and we ate lobster and caviar, drank champagne, and danced and had a great time. Now there's just a wasteland full of garbage and my friends look miserable. What happened?"

The devil looks at him, smiles and says, "Yesterday we were campaigning, just like you did during an election...... Today you voted."

Sunday, February 17, 2008

From around the blog..

Petikan dari komentar di blog MSO....

"Saya merupakan penyokong yang bukan ahli Pas dan bukan juga rakyat Kelantan. Sangat tertarik dengan isu "Kelantan Jatuh Ke tangan BN".Memang rasa kerdil untuk mengulas tulisan penulis besar seperti saudara. Juga terasa sombong untuk mengkritik pandangan Saudara Ramli Abdul Halim.Saya amat terkilan apabila Saudara Ramli berdoa agar Kelantan jatuh ketangan BN hanya kerana benci dengan sikap sesetengah YB Pas.

Saya sendiri sebenarnya sangat berdebar-debar untuk PRU 12 ini kerana takut sekiranya negeri yang satu-satunya yang jadi pengimbang kepada politik Malaysia bertukar tangan.Tidaklah adil untuk saya mengatakan apa yang baik apa yang tidak kepada rakyat Kelantan sedangkan saya sendiri bukan rakyat Kelantan dan tidak pun tinggal di Kelantan. Cuma apa yang boleh saya katakan rakyat Kelantan sangat bertuah kerana diperintah oleh sebuah parti yang bertunjangkan Islam dan oleh seorang Tok Guru yang benar-benar menghayati Islam, dihormati kawan dan lawan, beragama Islam dan bukan.

Apakah alasan BN untuk memerintah Kelantan. Apakah mereka lebih baik? Dari segi apa? Apakah soal pembangunan dan masjid yang dijadikan alasan?Akhir-akhir ini Umno sering menzikirkan ayat tidak ada satu masjid pun dibina oleh Pas di Kelantan jadi tak ada jasa PAS terhadap Islam. Benarkah itu?

Saya tidak pastilah samada benar atau tidak bahawa tidak ada satu masjid pun dibina oleh Kerajaan Pas tetapi sewaktu mengunjungi Kelantan tahun 2007 yang lalu saya ada melihat sebuah masjid sedang dibina di Pasar Siti Khadijah Kota Baru.
Mungkin Umno yang bina kot. Cuma yang saya nak ulas di sini bahawa benarkah tak ada bina masjid baru maka tak ada jasa pada Islam. Saya ingin bertanya kepada Umno, beribu-ribu masjid yang kamu bina dengan wang kerajaan Malaysia di Kuala Lumpur dan Selangor berapa banyakkah yang makmur? Berapa banyakkah masjid yang dibina itu memberi manfaat kepada Islam?
Apakah ratusan juta wang untuk pembinaan Masjid Wilayah memberi pulangan sewajarnya kepada Islam?

Begitu juga Masjid Putrajaya. Dari beribu-ribu masjid yang kamu bina berapa banyakkah yang mengatakan bahawa menutup aurat itu wajib, judi dan arak itu haram, berlaga pipi antara bukan mahram itu haram?

Dalam beribu-ribu masjid yang dibina yang mana satu tempat Najib dan Dollah
(Abdullah Ahmad Badawi) berjamaah setiap hari? Di masjid manakah Najib sebagai
seorang pemimpin menjadi imam? Dalam beribu-ribu masjid yang dibina berapa
banyak wang BN atau Umno digunakan dan berapa banyak pula Wang Kerajaan Malaysia digunakan?Dengan kehebatan membina beribu-ribu Masjid berapa banyakkah pula lesen-lesen judi dan arak dihapuskan oleh BN?Kalau soal pembangunan dijadikan alasan untuk BN memerintah Kelantan, ingin saya bertanya tidak membangunkah Kelantan itu? Apakah Perlis dan Pahang sudah cukup membangun? Apakah pembangunan negeri-negeri dibawah BN menggunakan peruntukkan BN atau Kerajaan Malaysia?

Apakah Kerajaan BN dan Kerajaan Malaysia itu sama? Kalau sama kenapa saya yang mengundi pembangkang perlu membayar cukai? Apakah pembangunan di negeri-negeri di bawah BN membiayai sendiri pembangunan mereka? Kenapa Peruntukkan Kerajaan Malaysia dinafikan untuk Kelantan?Apakah Annuar Musa, Mustapha Mohamed atau Awang Adek lebih baik dari Tok Guru Nik Aziz? Apakah Annuar Musa orang yang bersih? Cuba tanya Mustapha Mohamed siapa yang biaya pembinaan rumahnya di Shah Alam? Pokoknya kenapa BN nak perintah Kelantan?

Apakah negeri-negeri lain di bawah BN sudah cukup cemerlang berbanding Kelantan? Berbanggalah rakyat Kelantan kerana hanya anda sahaja yang benar-benar diredhai Allah. Negeri-negeri lain semuanya sudah di Islam Hadharikan. Hanya Kelantan masih Ahli Sunnah Wal Jamaah.Pembangunan yang cuba disogokkan oleh BN kepada Kelantan hanya bersifat sementara, duniawi. Lihat Terengganu... walaupun beratus juta dicurahkan untuk membeli maruah, hasilnya Terengganu menjadi negeri kedua termiskin di Malaysia dan kedua kos sara hidup tertinggi di Malaysia.

Kadar jenayah meningkat berpuluh kali ganda sehingga ada nenek 70 tahun dirogol. Apakah orang Kelantan nak jadi macam orang Terengganu? Apa faedah Masjid Kristal yang dibina di pulau yang tiada penduduk kepada Islam? Saya tidak nafikan memang ada beberapa pemimpin Pas yang dah jadi macam pemimpin Umno. Penting diri sendiri. Sebab itu kita tak boleh bagi jawatan pemimpin lama sangat. Lagi satu kalau pemimpin yang berebut nak jadi calon sah terang-terang tidak layak jadi pemimpin.

Ramai ahli-ahli Pas yang berkaliber di Kelantan tu. Terus-terang saya katakan saya begitu hormat dengan Tok Guru Nik Aziz. Malah rakan saya berbangsa Tionghua pun sangat hormatkan beliau. Begitu juga saya kagum dengan YB Husam Musa. Walaupun saya tidak tahu kenapa Saudara Sayuti tidak suka akan dia tapi saya pasti Saudara Sayuti lebih mengenali beliau daripada saya. Saya juga kesal sekiranya
cakap-cakap mengenai Husam adalah benar kerana saya mengharapkan beliau
menggantikan Tok Guru. Kalau benar saya harap Husam dapat memperbetulkan semula.


Sebagai manusia kita mesti membuat silap. Tapi jangan sombong untuk mengaku
kesilapan. Pada saya Husam mempunyai bakat untuk menjadi pemimpin besar jadi
jangan sia-siakannya. Dan saya berharap saudara Sayuti dapat menegur
pemimpin-pemimpin "kita" dengan berhemah dan hikmah. Saya sayangkan Kelantan dan saya sayangkan Pas.

Fadzli.

Menjelang PRU12...

Sejak parlimen dibubarkan pada 13 Feb, saya menjangkakan perang poster yang hangat saperti semasa menghadapi pilihan raya pilihan raya yang lalu. Namun sehingga kini keadaan dilihat lesu dan tak bermaya. Mungkinkah kerana nama2 calon belum diistiharkan lagi. Atau peruntukan yang terhad kerana harga barang yang melambung naik.

Dari Pasir Puteh ke Kota Bharu kemeriahan hanya terasa dari Peringat ke Kubang Kerian. Sehingga kini warna biru melebihi bulan purnama.Masakan tidak, peruntukan PPRT habis dibeli bendera!!

Di persipangan Pasir Tumboh, bulan purnama megah berkibar. Untuk renungan dan panduan memilih pemimpin bacalah petikan dari : http://www.kuda-kepang.blogspot.com/

Baru-baru ini Tun Dr Mahathir Mohamad menasihati rakyat Malaysia supaya berfikir dengan penuh hikmah sebelum mengundi BN dalam PRU12. Kata Tun Mahathir, sekiranya calon itu hanya “tunggul kayu” dan rasuah “rakyat tidak sepatutnya mengundi mereka sekalipun mereka mewakili BN.”



Thursday, February 14, 2008

181 Sripekan

Welcome to 181 Sri Pekan @ Pasir Puteh. Sri Pekan is one of the 182 houses in Taman SG. 25 years ago this is part of a low cost housing scheme. As the economic of Kelantan grew,the economic of the people in Taman SG also prosper. Now you can hardly see the original house that the govt built 25 years ago.
Nadia infront of 181 Sri Pekan, Taman SG.

Our living room.

This is our dining room.

The kitchen.
The owner of 181 Sri Pekan. The lady is from the royal town of Pahang, hence Sri Pekan,while the master of the house is a local of Pasir Puteh.

The siblings of 181 Sri Pekan.

The twins.

During Along's convocation

Nadia home fron national service.

All in the family.

I'm not a writer,the only time i wrote stories was during my school day. I'm very much a tecnical person where every thing must be based on facts and figures. When I hop from blog to blog ,the desire to write make me start Sri Pekan.

To all visitors have a nice time at 181 Sri Pekan. Tq for visiting.