Wednesday, August 18, 2010

GREEN BEAN SOY DRINK...


GREEN BEAN SOY DRINK
Salam semua dan t/kasih kepada Rohana Che Man yang telah mengirimkan email ini. Paparan ini khas kepada muslimin dan muslimat agar kita berhati2 dalam membeli makanan segera di pasaraya dan dimana jua.
Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........
Cuba lihat kat pic ini. Cuba lihat dekat-dekat.......

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG)
sripekan...pastikan kita makan makanan yang halal....

3 comments:

Deskcom Desk said...

Chocolate Cadburry Choclairs dibuat di China & logo halal yang tak diiktiraf tapi masih dijual.

Chocolate Cadburry Choclairs Blueberry dibuat di Malaysia & ada logo halal yang diiktiraf.

~Faudzan~ said...

ini kod Emulsifier..nnt aunty tlg cari ye apa itu emulsifier dan kod2 nya..share kat blog..thanks..

sripekan said...

Wikipedia.....
An emulsifier (also known as an emulgent) is a substance which stabilizes an emulsion by increasing its kinetic stability. One class of emulsifiers is known as surface active substances, or surfactants. Examples of food emulsifiers are egg yolk (where the main emulsifying agent is lecithin), honey, and mustard, where a variety of chemicals in the mucilage surrounding the seed hull act as emulsifiers; proteins and low-molecular weight emulsifiers are common as well. Soy lecithin is another emulsifier and thickener. In some cases, particles can stabilize emulsions as well through a mechanism called Pickering stabilization. Both mayonnaise and Hollandaise sauce are oil-in-water emulsions that are stabilized with egg yolk lecithin or other types of food additives such as Sodium stearoyl lactylate
Answer.com stated....
Generally, any ingredient used to bind together normally noncombinative substances, such as oil and water. Egg yolks contain a natural emulsifier (lecithin) and are used to thicken and bind sauces (such as hollandaise), as well as to bind ingredients in baking. xanthan gum is a commercial emulsifier used in numerous foods like salad dressings and dairy products. Some commercial emulsifiers also inhibit baked goods from going stale

Also u can read this..
http://princessharyati.blogspot.com/2009/03/e471-haram.html

Fauzan...not all E471 is haram if derived fr plant it is halal...